Hoppa till innehåll
Hem » Kia EV9: En eldriven SUV som utmanar premiumsegmentet.

Kia EV9: En eldriven SUV som utmanar premiumsegmentet.

  • av
Kia EV9 Sverige

Kia EV9 är en helt eldriven SUV som ska lanseras 2023 i premiumsegmentet. Den är den andra modellen i Kias “EV”-serie efter EV6 och den första som erbjuder sju sittplatser. Kia EV9 är baserad på samma plattform som EV6, Hyundai Ioniq 5 och Genesis GV60, som kallas E-GMP (Electric Global Modular Platform). Den har en räckvidd på upp till 541 km och ett avancerat förarstödssystem som kan köra självständigt på motorvägar. Kia EV9 Sverige.

Design

Kia EV9 har en kraftfull och stilren design som ger ett modernt och sofistikerat intryck. Den har en lång och platt huva, en hög och rak bakdel, och en kupéliknande silhuett. Framtill har den ett smalt LED-ljusband som sträcker sig över hela bredden och en stor grill med ett mönster som påminner om binas honungskakor. Baktill har den också ett LED-ljusband som förenar de trekantiga bakljusen. Kia EV9 har också stora hjulhus med 20- eller 21-tumsfälgar och en markfrigång på 210 mm.

Interiör

Kia EV9 har en rymlig och bekväm interiör som utnyttjar det plana golvet och den långa hjulbasen som E-GMP-plattformen möjliggör. Den har plats för sju personer i tre sätesrader, där den tredje raden kan fällas ned för att öka bagageutrymmet från 300 till 1 000 liter. Kia EV9 har också ett stort glastak som ger ett luftigt intryck. Instrumentpanelen domineras av en stor pekskärm på 14,5 tum som integrerar infotainment- och klimatsystemet. Föraren har också tillgång till en digital instrumentering på 12,3 tum och ett head-up-display som visar viktig information i vindrutan.

kia ev9 sverige

Prestanda

Kia EV9 erbjuder tre olika drivlinor: Standard RWD, Long Range RWD och Long Range AWD. Standard RWD har ett batteri på 76,1 kWh och en elmotor på bakhjulen som ger 228 hk och 350 Nm. Den har en räckvidd på upp till 223 mil och kan accelerera från 0 till 100 km/h på 7,8 sekunder. Long Range RWD har ett större batteri på 99,8 kWh och en starkare elmotor på bakhjulen som ger 306 hk och 430 Nm. Den har en räckvidd på upp till 541 km och kan accelerera från 0 till 100 km/h på 6,2 sekunder. Long Range AWD har samma batteri som Long Range RWD men två elmotorer, en på varje axel, som ger totalt 379 hk och 605 Nm. Den har en räckvidd på upp till 483 km och kan accelerera från 0 till 100 km/h på bara 5 sekunder.

Kia EV9 har också ett snabbladdningssystem som kan ladda batteriet från 10 till 80 procent på bara 18 minuter med en effekt på upp till 350 kW. Kia EV9 har också ett V2L-system (Vehicle to Load) som gör att den kan leverera ström till andra enheter eller fordon med upp till 3,6 kW.

Teknik

Kia EV9 är utrustad med några av de mest avancerade teknikerna i elbilsvärlden. Den har ett självkörande system som kallas Highway Driving Pilot (HDP) som kan köra bilen autonomt på motorvägar utan förarens inblandning i vissa marknader. Systemet använder sig av kameror, radar, lidar och GPS för att övervaka vägen

Vad Kia EV9 i Sverige ?

Kia EV9 har ett pris på 869 900 kr för den sjusitsiga versionen med GT Line-paket. Det är billigare än Volvo EX90, men också svagare. Kia EV9 har en nyskapande elbilsplattform som ger ett plant golv och en lång hjulbas. Kia EV9 har också en stor bagageutrymme på 1 000 liter

Vilken laddbox skall man välja till KIA EV9 hemma ?

Vi erbjuder Sveriges mest populära laddboxar, se hit!