Hoppa till innehåll
Hem » Behövs lastbalansering till laddbox?

Behövs lastbalansering till laddbox?

  • av
behövs lastbalansering

Behövs lastbalansering till laddbox? Lastbalansering är en teknik för att effektivt fördela den tillgängliga elen mellan ditt hushåll och din laddbox för elbil. Detta hjälper till att förhindra överbelastning av din elcentral. Genom dynamisk lastbalansering, som sker automatiskt, kommunicerar laddboxen med din elcentral för att använda den el som är tillgänglig efter hushållets nuvarande förbrukning. Detta säkerställer att ditt system inte överbelastas även under tider av hög energiförbrukning, till exempel när uppvärmningssystem och hushållsapparater används samtidigt som elbilen laddas.

behövs lastbalansering

Behövs lastbalansering till laddbox?

Behovet av lastbalansering beror på flera faktorer, däribland storleken på din huvudsäkring och din totala elförbrukning. Om du har en låg huvudsäkring eller hög elförbrukning kan det finnas begränsat med kapacitet kvar för att ladda din elbil. I sådana fall är lastbalansering en effektiv lösning som kan förhindra behovet av att uppgradera din huvudsäkring, vilket kan vara en dyr och tidskrävande process.

Viktiga Skäl för Lastbalansering

  • Hög elförbrukning: Om ditt hushåll använder mycket el.
  • Låg huvudsäkring: Om din huvudsäkring inte klarar av hög elförbrukning.
  • Flera elektriska apparater: Speciellt om du har apparater som förbrukar mycket el.
  • Fler än en elbil: Om du planerar att ladda flera elbilar.
  • Snabbladdning: Om du vill kunna ladda din elbil så snabbt som möjligt.

Det är rekommenderat att rådgöra med en certifierad elektriker eller din laddboxleverantör för att avgöra om lastbalansering är nödvändig för ditt hushåll.

behövs lastbalansering

Fördelar och Nackdelar med Lastbalansering

Fördelar

  • Förbättrad elsäkerhet: Minskar risken för överbelastning och därmed behovet av att byta säkringar.
  • Optimerad laddning: Du kan utnyttja tillgänglig eleffekt mer effektivt för att ladda din elbil.
  • Ingen behov av att uppgradera huvudsäkringen: Detta kan vara en kostsam process.

Nackdelar

  • Extra Kostnad: Lastbalansering kan innebära en extra utgift.
behövs lastbalansering

Alternativa Lösningar

Om du inte önskar installera dynamisk lastbalansering, kan du manuellt sänka laddningseffekten (statisk lastbalansering) eller välja att ladda din elbil under tider då elförbrukningen i hushållet är lägre, till exempel på natten.

Viktigt Att Tänka På Vid Val av Lastbalansering

Det finns olika typer av lastbalansering, både inbyggda i laddboxen och sådana som installeras separat. Det är viktigt att du förstår vilken typ av lastbalansering som erbjuds och om den passar dina behov. Dessutom är det möjligt att lägga till lastbalansering i efterhand, men att göra det vid installationstillfället kan vara mer kostnadseffektivt, särskilt om det kvalificerar för skatteavdrag för Grön teknik.

Enklare Lastbalansering med Nya Elmätare

De nya elmätarna i Sverige kommer med en HAN- eller P1-port (RJ45 uttag), vilket underlättar för enklare lastbalansering. Med dessa kan du använda en dongel som kommunicerar med din laddbox och hanterar lastbalanseringen, vilket eliminerar behovet av en extern elektriker. Behövs Lastbalanseing?

behövs lastbalansering

Prisgaranti: Laddbox och Installation

Vi kan matcha lägsta pris i Sverige vid installation av laddboxar inom vårt installationsområde. Vi kan garantera priset genom att effektivisera, undvika mellanled och utföra alla tjänster i eget regi. Hitta en laddbox till din elbil här!.