Hoppa till innehåll
Hem » AC och DC laddning för elbilar

AC och DC laddning för elbilar

 • av
grön teknik 2024

Skillnaden mellan AC och DC laddning för elbilar

AC-laddning (Växelström) och DC-laddning (Likström) är två olika metoder för att ladda elbilar, och de skiljer sig åt i flera viktiga aspekter:

AC-laddning (Växelström)

 1. Omvandling: Vid AC-laddning omvandlas växelströmmen från laddningskällan till likström av bilens onboard-laddare innan den lagras i batteriet. Denna omvandlingsprocess begränsar ofta laddningshastigheten till bilens onboard-laddarens kapacitet.
 2. Laddningshastighet: AC-laddare erbjuder vanligtvis lägre laddningshastigheter jämfört med DC-laddare. Typiska hemmaladdningsstationer (Wallbox) levererar mellan 3,6 kW och 22 kW.
 3. Användningsområden: AC-laddning är standard för hemmaladdning och vanlig vid offentliga laddningsstationer för längre parkeringar, som på arbetsplatser eller shoppingcenter.
 4. Infrastruktur och Kostnad: AC-laddningsinfrastruktur är generellt billigare och enklare att installera än DC-laddningsstationer.

DC-laddning (Likström)

 1. Omvandling: Vid DC-laddning sker omvandlingen från växelström till likström utanför bilen, vanligtvis i laddningsstationen. Detta tillåter högre laddningsströmmar att matas direkt till bilens batteri.
 2. Laddningshastighet: DC-laddare är mycket snabbare och kan erbjuda laddningshastigheter från 50 kW upp till 350 kW eller mer för vissa stationer och fordon, vilket möjliggör betydligt snabbare laddningstider.
 3. Användningsområden: DC-laddning används främst vid snabbladdningsstationer längs vägar och i urbana miljöer för snabbladdning.
 4. Infrastruktur och Kostnad: DC-laddningsstationer är dyrare och mer komplexa att installera och underhålla jämfört med AC-laddare. De kräver kraftigare elektrisk infrastruktur.

Sammanfattning

 • AC-laddning är mer lämpad för hemmabruk och längre parkeringstider, med begränsningar i laddningshastighet på grund av bilens onboard-laddare.
 • DC-laddning används för snabbladdning och är idealisk för att snabbt ladda batteriet på kort tid, men kräver mer avancerad och dyrare infrastruktur.

För en elbilsanvändare betyder detta att AC-laddning ofta är tillräcklig för vardaglig användning och över natten, medan DC-laddning är mer användbar för längre resor där snabb laddning är nödvändig.

Prisgaranti: Laddbox och Installation

Utforska Sveriges mest populära laddboxar: Zaptec GoDefa PowerWall ConnectorEaseeCharge Amps och Wallbox. Nyttja Grön Teknik avdraget så länge det varar!”