Hoppa till innehåll
Hem » Tesla Model Y vs Model 3

Tesla Model Y vs Model 3

  • av
tesla model y vs model 3

Tesla Model Y vs Model 3: Att skilja en Tesla Model 3 från en Tesla Model Y kan vara svårt om de inte står bredvid varandra. Model 3 är en sedan som är kortare, medan Model Y är en SUV som är högre. De är lika på många sätt. När en av modellerna får en uppdatering är det troligt att den andra också får det. Model Y har fått nya strukturella gjutningar som Model 3 inte har, men Model 3 har nyligen fått kosmetiska förändringar både in- och utvändigt, och det är troligt att dessa ändringar också kommer till Model Y. Frågan är om de är värda att vänta på. För att ta reda på det jämfördes en ny Model 3 med en Model Y.

ModellPrisRäckvidd0-100 km/h
Model Y534 170 kr455 km6,9 sek
Model Y LR614 170 kr533 km5,0 sek
Model Y Performance664 170 kr514 km3,7 sek
Model 3519 170 kr513 km6,1 sek
Model 3 LR609 170 kr629 km4,4 sek

Wall Connector + Lastbalansering med Prisgaranti!

Den uppdaterade Model 3, med internkoden ”Highland”, ses som en stor uppdatering snarare än en helt ny design. Batterierna och motorerna är oförändrade, liksom den grundläggande strukturen. De förändringar som gjorts gör dock bilen betydligt bättre.

tesla model y vs model 3

Utvändigt är de flesta karosspanelerna nya, med undantag för dörrarna och bakskärmarna. De nya panelerna är mer aerodynamiska, har tätare passningar och bättre tätning, vilket leder till bättre aerodynamik och mindre vindbrus. Alla fönster är nu gjorda av akustiskt glas för att minska buller inne i bilen.

Model Y vs Model 3: Interiör

Invändigt finns en omdesignad instrumentbräda och dörrpaneler med nytt tyg och färgvalbar omgivningsbelysning. Om man väljer det tvåfärgade interiöralternativet får man vit konstläder inte bara på sätena utan även längs dörrpanelerna och instrumentbrädan. Baksätet har förbättrats med bättre stoppning och ryggstödsvinkel.

Tekniskt sett finns en ny 8-tums pekskärm bak som erbjuder samma funktioner som främre skärmen, inklusive klimatkontroll, radiostyrning, streaming av video, justering av passagerarsätet fram och snart även spel.

Framtill finns ett nytt ratt med pekkänsliga knappar för blinkers, farthållare och andra funktioner. Växling sker genom att svepa upp och ner på sidan av den centrala skärmen, som nu har större yta tack vare en tunnare ram. Det finns också en reservväxel på taket mellan taklamporna.

Model Y vs Model 3: Kvalité

tesla model y vs model 3

Även om de större mekaniska komponenterna inte har ändrats, finns förbättringar under ytan. Nya passiva stötdämpare med frekvensanpassning förbättrar komforten utan att påverka hanteringen. Styvare fjädring och chassibussningar isolerar kupén bättre från vibrationer från vägen. Nya styrspindlar och uppdaterad framvagnsgeometri bör göra styrningen skarpare men mindre benägen att spåra.

Skillnaderna mellan den nya Model 3 och den nuvarande Model Y är tydliga. Model 3 har märkbart bättre passningar på de yttre panelerna. När man stänger dörren i Model 3 hörs en mer tillfredsställande ljud än i Model Y.

tesla model y vs model 3

Indikationer på bättre byggkvalitet slutar inte där. Panelgapen inuti Model 3 är bättre än i Model Y, och det billiga utseende av falskt trä och valfri metall-look trim i Model Y (och gamla Model 3) har ersatts med snyggare tyg. Instrumentbrädan och dörrpanelerna både fram och bak är klädda i bättre mjuka material och har en omgivningsbelysningsremsa som går hela vägen bak. Om man väljer interiöruppgraderingen får den nya bilen vit konstläder inte bara på sätena som i Model Y utan även längs dörrpanelerna och på instrumentbrädan.

Model Y vs Model 3: Körning

tesla model y vs model 3

När man börjar köra märker man hur mycket tystare det är i Model 3. Model 3 dämpar de flesta yttre ljud medan Model Y lider av en irriterande nivå av vind-, väg- och däckbuller, samt ett lätt eko i kupén om man pratar för högt vid ett rödljus, vilket inte Model 3 gör. Model 3:s tystnad hjälps också av bättre byggkvalitet, eftersom det inte finns något skrammel i framdörren eller lastområdet som i denna Model Y, som har bara 2 400 miles på mätaren. Förarsidans dörrspegel vibrerar inte heller ständigt på Model 3 som den gör på denna Model Y.

Så märkbar som tystnaden är åkkomforten. Model 3 har fortfarande en fast körning, som alla Teslas, men vibrationerna och stötarna som når kupén är betydligt färre och mindre allvarliga än i Model Y. Som ett resultat når mycket färre vibrationer till passagerarna i Model 3 och huvudkast är nästan obefintligt jämfört med Model Y.

tesla model y vs model 3

Om du är en bakre passagerare i någon av bilarna kommer du att hitta mycket mer kontroll över din miljö och underhållning i Model 3. Model Y-passagerare klarar sig bra med normala manuella luftventiler, men Model 3-passagerare kan även kontrollera fläkthastigheten på den nya skärmen. Att få framsätet ur vägen så att man kan luta sig tillbaka och titta på en film är inte heller dåligt, liksom att få spela DJ från baksätet. Model Y-passagerare behöver ta med egen underhållning och justera främre passagerarsätet innan de går in i bilen.

Rent från en körperspektiv finns det färre skillnader. Model 3:s nya fjädringsgeometri är inte uppenbar genom ratten och växlaren på skärmen är inte så annorlunda än Model Y:s spak. Den förutsägbara växlaren (som är en ”beta”-mjukvarufunktion som ännu inte är komplett) har så ofta fel att Model Y-föraren inte går miste om något. Pekkontrollerna på ratten kan vara delade, med vissa förare som föredrar tryckknappssignalerna och andra inte. Model 3 får blindfläcksvarningsindikatorer inbäddade i ytterspeglarna samt grafik på skärmen, vilket ger ett extra lager av situationell medvetenhet som Model Y-föraren inte skulle tacka nej till.

Vänta på en ny Model Y?

När kommer nya Tesla Model Y

Borde man vänta med att köpa en Model Y? Antag att Tesla överför de nya förbättringarna från Model 3 gällande fjädring, interiör och NVH till en framtida Y, så absolut. Den nya Model 3 har bättre åkkomfort, är tystare inuti, är trevligare och är bättre byggd än den nuvarande Model Y. Om du inte behöver en ny SUV-formad kompakt Tesla just nu, är det värt att vänta på att Model Y får de flesta eller alla dessa uppgraderingar, vilket ryktas ske om så lite som ett års tid. Tesla Model Y vs Model 3

Chargefy Prisgaranti

Söker du en pålitlig och effektiv lösning för installation av din laddbox? Välkommen till Chargefy, där vi inte bara garanterar kvalitet utan också erbjuder prisgaranti. Hos oss får du alltid det bästa priset på marknaden!

Vi på Chargefy förstår vikten av säker och professionell installation. Därför ingår standardinstallation av din laddbox när du köper genom oss. Du kan lita på att en certifierad elektriker sköter installationen oavsett var i landet du befinner dig. Vår tjänst säkerställer att din laddbox installeras korrekt, säkert och till det mest konkurrenskraftiga priset.

Har du frågor kring vilken typ av laddare som passar dig bäst eller andra funderingar kring installationen? Tveka inte att kontakta oss. Du når oss enkelt via telefon på 079-339 13 91 eller via e-post på kontakt@chargefy.nu. Vi ser fram emot att hjälpa dig med din laddboxinstallation.
Tesla Model Y vs Model 3