Hoppa till innehåll
Hem » Behöver jag lastbalansering?

Behöver jag lastbalansering?

  • av
köpa laddbox utan instalaltion

Behöver jag lastbalansering? När du överväger att installera en laddbox hemma dyker det upp många nya begrepp, och ett av de viktigaste är lastbalansering. Det här begreppet kan framstå som komplicerat, men i grund och botten handlar det om att smart fördela den tillgängliga elektriciteten mellan ditt hem och din elbil för att undvika överbelastning av ditt elsystem. I denna artikel förklarar vi vad lastbalansering är, varför det kan vara nödvändigt, och hur det fungerar.

Vad är Lastbalansering?

Lastbalansering innebär att man jämnt fördelar den tillgängliga elektriciteten mellan hushållets behov och elbilens laddning. Med dynamisk lastbalansering sker detta automatiskt. Din laddbox kommunicerar med elcentralen för att avgöra hur mycket elektricitet som används i hushållet och hur mycket som kan avsättas till elbilens laddning. Detta förhindrar att elsystemet blir överbelastat, vilket annars kan leda till att säkringar går.

När Behövs Lastbalansering?

Om du har en låg huvudsäkring eller hög elförbrukning i ditt hem kan lastbalansering vara en god idé. Detta gäller särskilt om du:

  • Har hög elförbrukning.
  • Har en låg huvudsäkring.
  • Använder elintensiva apparater som elbastu eller pool.
  • Har fler än en elbil.
  • Vill ladda din elbil så snabbt som möjligt.

Om du är osäker på om du behöver lastbalansering, är det en god idé att konsultera med din laddboxleverantör eller en certifierad elektriker, kontakta oss!

Fördelar och Nackdelar

Fördelar:

  • Förbättrar elsäkerheten genom att undvika överbelastning.
  • Optimerar laddningen så att du kan utnyttja tillgänglig eleffekt effektivare.
  • Eliminerar behovet av att uppgradera din huvudsäkring, vilket kan vara dyrt.

Nackdelar:

  • Innebär en extra kostnad som en tilläggstjänst.

Statisk vs Dynamisk Lastbalansering

Det finns två huvudtyper av lastbalansering: statisk och dynamisk. Statisk lastbalansering innebär att du manuellt ställer in laddboxen på en viss effekt, utan att ta hänsyn till husets övriga elförbrukning. Dynamisk lastbalansering, å andra sidan, justerar automatiskt laddningseffekten baserat på den totala elförbrukningen i hemmet för att undvika att huvudsäkringen överbelastas.

Integration med Solceller

För de som har solceller på taket erbjuder dynamisk lastbalansering en extra fördel. Den möjliggör effektiv användning av den el som produceras för att ladda din elbil, vilket maximerar användningen av förnybar energi.

Lastbalansering med Nya Elmätare

Tack vare nya smarta elmätare, som kommer att vara standard i alla svenska hem innan 2025, blir det enklare att installera och använda lastbalansering. Dessa mätare har avancerade kommunikationsportar (t.ex., HAN- eller P1-port) som möjliggör direktkoppling till din laddbox för ännu effektivare lastbalansering.

Effekten av Lastbalansering på Laddningskapaciteten

Lastbalansering kan signifikant påverka hur snabbt du kan ladda din elbil hemma. Beroende på din huvudsäkrings storlek och om du har lastbalansering installerat kan du optimera laddningskapaciteten för din elbil utan att riskera ditt hems elsystem.

Populära Laddboxar med Lastbalansering

Några av de mest populära laddboxarna på marknaden som erbjuder inbyggd dynamisk lastbalansering inkluderar Zaptec Go och Defa Power. Dessa laddboxar är utformade för att effektivt hantera ditt hems energiförbrukning samtidigt som de erbjuder snabb och säker laddning av dina elbilar.

Chargefy Laddbox Prisgaranti

Söker du en pålitlig och effektiv lösning för installation av din laddbox? Välkommen till Chargefy, där vi inte bara garanterar kvalitet utan också erbjuder prisgaranti. Hos oss får du alltid det bästa priset på marknaden!

Vi på Chargefy förstår vikten av säker och professionell installation. Därför ingår standardinstallation av din laddbox när du köper genom oss. Du kan lita på att en certifierad elektriker sköter installationen oavsett var i landet du befinner dig. Vår tjänst säkerställer att din laddbox installeras korrekt, säkert och till det mest konkurrenskraftiga priset.

Har du frågor kring vilken typ av laddare som passar dig bäst eller andra funderingar kring installationen? Tveka inte att kontakta oss. Du når oss enkelt via telefon på 079-339 13 91 eller via e-post på kontakt@chargefy.nu