Hoppa till innehåll
Hem » Ladda inte Elbilen Fullt!

Ladda inte Elbilen Fullt!

  • av
Ladda 80 procent

Elbilar är framtiden för transportsektorn. De är miljövänliga, ekonomiska och roliga att köra. Men hur ska man egentligen ladda sin elbil på bästa sätt? Många tror att det är bra att alltid fylla upp batteriet till max, men det är faktiskt inte sant. I den här artikeln ska vi förklara varför du inte ska ladda din elbil fullt och hur du kan spara både tid, pengar och batteri.

Ett elbilsbatteri är känsligt för överladdning

Ett elbilsbatteri består av flera hundra små celler som lagrar elektrisk energi i form av kemiska reaktioner. Dessa celler har en begränsad kapacitet och kan bara laddas och urladdas ett visst antal gånger innan de förlorar sin effektivitet. Det kallas för cykellivslängd och beror på flera faktorer, såsom temperatur, strömstyrka och laddningsnivå.

En av de viktigaste faktorerna som påverkar cykellivslängden är hur mycket du laddar batteriet. Om du alltid laddar upp till 100 procent kommer cellerna att utsättas för ett högt tryck och en hög spänning, vilket gör att de åldras snabbare och tappar sin kapacitet fortare. Det betyder att du kommer att kunna köra kortare sträckor med din elbil över tid.

Därför rekommenderar de flesta experter att du inte ska ladda din elbil fullt, eftersom det är skadligt för batteriet. Om du håller dig mellan 10 och 80 procent kommer cellerna att vara i ett balanserat läge där de varken är för fulla eller för tomma.

Att ladda till 80 procent sparar tid och pengar

Att ladda elbilen fullt tar också längre tid och kostar mer pengar än att ladda den till 80 procent. Det beror på att batteriet har en inbyggd skyddsmekanism som begränsar strömmen när det är nästan fullt. Det gör att laddningen går långsammare och drar mer el.

Prisgaranti: Laddbox och Installation

Vi kan matcha lägsta pris i Sverige vid installation av laddboxar inom vårt installationsområde. Vi kan garantera priset genom att effektivisera, undvika mellanled och utföra alla tjänster i eget regi. Läs mer för att se fullständiga villkor.